пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

"Ой, та й же ж не хочеться лишати Європу" -
110 років тому народився український письменник
Улас Самчук
 






110 років тому, 20 лютого 1905 року в селянській родині села Дермань теперішньої Рівненської області народився видатний український письменник Улас Самчук, твори якого були заборонені комуністичної владою.

Батьки Самчука, бідні селяни, не бажаючи синові своєї долі, зробили все можливе, аби він отримав належну освіту, тим більше, що син мав нахил до науки. Після закінчення народної школи у с. Телявці юного Уласа відправили навчатися у приватну гімназію до Крем'янця. 1927 року його призвали служити до польського війська, але він дезертирував, нелегально перейшов німецький кордон і в Німеччині вступив до Бреславського університету. Невдовзі переїхав до Праги, де 1929 року вступив до Українського вільного університету, закінчивши його 1931 року.

У Празі на той час перебувала значна частина українських емігрантів, які після поразки визвольних змагань 1917-1921 років мріяли відновити українську незалежність. З відомими в цих колах прихильниками ОУН Олегом Ольжичем і Оленою Телігою Уласа Самчука пов'язували дружні стосунки. Коли в лютому 1940 року ОУН розділилася на два крила – мельниківців і бандерівців, він пристав до старших і поміркованіших – мельниківців.

1941 року в складі однієї з похідних груп ОУН-м повернувся на Волинь (до Рівного), де був редактором газети "Волинь" до 1943. З ним працював редактором Петлюра Олександр Васильович, видавництво в ті роки очолював Іван Тиктор. У 1944-48 жив у Німеччині, був одним із засновників і головою літературної організації МУР. Після переїзду до Канади (1948) був засновником ОУП "Слово" (1954).

"Ой, та й же ж не хочеться лишати Європу. Вона в моїй крові і кості з передовіку. Америка? Країна втікацтва і opportinity. Але чи для письменника української мови?" - записав 43-річний Улас Самчук у щоденнику в червні 1948-го. Саме подав документи до канадського еміграційного представництва у Людвігсбурзі в Німеччині.

5 жовтня того ж року Улас Самчук з дружиною Тетяною на кораблі General Stewart прибувають до Торонто. 

Детальніше про те, як склалася доля українського письменника Уласа Самчука на еміграції читайте у паперовому випуску журналу "Країна" за четвер, 19 лютого.




Немає коментарів:

Дописати коментар