вівторок, 25 лютого 2014 р.






 

 

                                        Обнімітся ж, брати мої,
                                            молю вас, благаю!

                                                                 Тарас Шевченко.




І знову – березень… І знову линуть до нас думи геніального українського поета Т.Г.Шевченка. Традиційно український народ у цей весняний час звертається до постаті Великого Кобзаря, яка у своїй величі була, є і залишається ні з чим незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення.

Т.Г.Шевченко – це слава і гордість українського народу. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею. Він росте і й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка.

Значення постаті Т. Г.Шевченка для українського народу важко переоцінити. “Шевченко – це митець, художник, який відкрив для української нації двері в безкінечність. Він є гарантом нашої вічності…” – сказав Микола Жулинський.

 Т.Г.Шевченко – славний син українського народу, його слово і сьогодні живе між нами. Шевченко – це наша душа, наша мудрість, це наша сила. Слово Шевченкове, як стверджує Ніна Шмурикова “Таке просте, таке доступне, таке сміливе, волелюбне, таке гаряче і живе!... Воно магічну силу має – всю душу враз перевертає…” Це правда, це істина, що пройшла крізь горнило століть

Шевченківські дні в бібліотеці-філіалі с. Надрічне розпочалися книжково-ілюстративною виставкою

                  '' Внук Дніпра-Славути,


                     Син Вкраїни-неньки,


                     Він живе в народі , як і 


                                Заповіт''


   


пʼятниця, 21 лютого 2014 р.

Вічна пам'ять загиблим героям Євромайдану

Низько голову схиляє

Ненька Україна,

Як вогонь горить, палає

Червона калина.

Ваша слава буде жити

В пам’яті віками,

І пишається й сумує

Вкраїна за вами.



понеділок, 17 лютого 2014 р.

Афганістан болить в моїй душі

Не всі вернулися сини із тих ночей…

«Війна… чужа, неждана, непотрібна

Геройство. Біль. Дочасна сивина.

Прокляття чаша випита до дна.

Пам’ятаймо, друзі, цих людей довіку,

Тих, хто повернувся і поліг в боях.

І вклонімось низько до землі їм,

Квітами устелимо їх тернистий шлях

Афганістан…

Ти в наших думках, як птиця в польоті.

Ти в наших серцях, затихлих в скорботі»

Афган, живе і досі. У пам’яті тих, хто пройшов ту війну В їх розповідях. Таких небагатослівних, та таких болючих.
 Він вічно житиме у святих спогадах батьків. Чиї двадцятирічні хлопчики так і не повернулися з тієї війни живими. Він завжди буде нагадувати про себе болем, відчаєм та непоправними втратами. А ще хворобами, які й сьогодні безжально забирають життя колишніх “воїнів-афганців”.Ти – вічний біль, Афганістан.
15 лютого  в приміщенні бібліотеки-філіалу с. Надрічне пройшла година пам'яті "Афганістан болить в моїй душі" присвячена 25-тій річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.
Про трагічні наслідки десятилітньої війни розповіли глядачам ведучі заходу - Надія БАРАН та Павло БОРСУК. Сумні вірші, які продекламували Аліна КОСОВАН, Христина МИЩИШИН та Любов СОРОКА, та пісні про "Афган" ("Не жди мене","Материнська доля", "Вишні" та "Я тебе туди не посилав"), що лунали під кадри кінохроніки, не залишили байдужими нікого.
Дай, Боже, ніколи нам війни не знати..





середа, 12 лютого 2014 р.







 У другий вівторок лютого міжнародна громадськість відзначає Всесвітній день безпеки в Інтернеті. Тема ця, безперечно, дуже актуальна. З одного боку Інтернет дає змогу стрімко розширити рамки розвитку особистості, досягати успіхів в будь-якій сфері, а також самому створити свій «віртуальний образ». А з іншого ― багато хто зловживає вільністю нтернету і старається обманути співрозмовника, заволодіти різною особистою інформацією чи й коштами.

Всесвітній день безпеки в Інтернеті в 2004 році започаткувала Європейська комісія задля того, щоб об’єднати зусилля зацікавлених державних, суспільних та приватних організацій для збільшення рівня знань про безпечне і відповідальне використання Інтернет-технологій.

Головним координатором Всесвітнього дня безпеки в Інтернеті в світі стала некомерційна організація Insafe (European Safer Internet Network), яка складається з національних організацій, що створені за участі Еврокомісії. Основне завдання Insafe ― підтримка громадян, в першу чергу молоді, в безпечному, етичному і ефективному використанні Інтернету та інших інформаційних і комунікаційних технологій.


Потреби в Інтернеті дітей різних вікових груп

Із кожним роком все більше українських дітей користується Інтернетом у повсякденному житті. У зв’язку із цим виникає проблема забезпечення безпеки дітей. Тому  необхідно знати потреби дитини, які спонукають її заходити в Інтернет.

Дитині до 7 років цікаво й необхідно грати, особливо в розвивальні та сюжетно-рольові ігри. Яким би іграм не надавала перевагу дитина ― віртуальним, іграм з батьками чи з дітьми, ― все буде корисно для її розвитку, якщо, звичайно, дотримувати часових обмежень. Інакше віртуальні ігри можуть швидко стати для дитини сенсом життя, а реального спілкування вона буде уникати. Відводьте на віртуальні ігри півгодини в день, а на ігри з однолітками ― 3‒4 години.

З 7 до 11 років діти, як і раніше, люблять грати та прагнуть використовувати Інтернет саме як майданчик для ігор. Але в цьому віці в дітей прокидається так зване соціальне «Я». Дітям важливо зайняти значуще місце в житті свого маленького світу: класу, школи, дружити з однолітками. Тут їй буде потрібна реальна допомога та просто увага батьків. Перші невдалі спроби дружби в початковій школі можуть травмувати дитину. В такому разі батьки зможуть дати йому практичні поради щодо встановлення контакту з однолітками, разом беручи участь у віртуальному спілкуванні в мережі. Зрозуміло, у всьому необхідно дотримуватись міри, і тоді Інтернет стане дитині помічником у подоланні бар’єрів спілкування, партнером у розвивальних іграх, учителем у вивченні іноземних мов, джерелом необхідної інформації для уроків і просто музики, картинок та фотографій, мультфільмів і позитивних емоцій.

Дитина в 11‒14 років ― це підліток. І найголовнішою, провідною його діяльністю є спілкування з однолітками. Тут Інтернет може стати просто незамінним помічником. Але, знову ж таки, все добре в міру! Інтерактивне спілкування потрібно обов’язково поєднувати з реальним. Після 11 років у підлітків починає активно пробуджуватись інтерес до питань дорослого життя, психології статей та всього, що з цим пов’язане. Важливо, щоб відповіді на свої питання підліток знаходив у першу чергу у батьків, а не на сумнівних сайтах. Окрім того, у цьому віці в дітей з’являються кумири: співаки, спортсмени та артисти, про яких їм хочеться довідатися все. В цьому випадку Інтернет ― кращий помічник та інформатор. Але батькам потрібно бути пильними, адже зірок часто супроводжує скандальна інформація.

Дитина старше 14 років ― уже досить доросла людина, яка вважає, що краще знає, як їй потрібно поводитися, яку музику слухати, що читати, з ким спілкуватися. Цікавтеся всім тим, чим цікавиться ваша дитина, намагайтеся розібратися в колі її інтересів і спілкуйтеся з ним про них, навіть якщо це «не Ваша тема». Починаючи з цього віку з дитиною можна говорити і про вибір майбутньої професії. А в Інтернеті можна знайти безліч інформації, що допоможе дитині визначитися, а Вам – контролювати та, якщо буде потреба, коректувати вибір дитини, знаходячи більш повну інформацію про переваги й про недоліки різних професій.



Будь-який винахід людства можна використовувати як на шкоду, так і на благо.   Тому дитині важливо показати саме цікавий та інформативний Інтернет, відкрити той безмежний світ знань, який їй так може допомогти у саморозвитку й самореалізації. Завдання ж дорослого ― бути дитині справжнім другом і скеровувати дитину в обширах нових інформаційних технологій.