вівторок, 26 квітня 2016 р.







Герої чи жертви? Виклики минулого чи сьогодення? Зона відчуження чи полігон для досліджень? Тридцять років тому, наприкінці квітня 1986 року, близько двадцяти країн світу зафіксували підвищений радіаційний фон. Це сталося внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, про яку ще ніхто не знав, але приховати яку було неможливо. Минуло три десятиліття, та роботу з ліквідації наслідків вибуху четвертого енергоблоку, який забрав життя і здоров’я тисяч людей, і досі не завершено…
 Правда про Чорнобиль необхідна як ковток свіжого повітря, потрібна нашим дітям. Якщо прийдешні покоління не знатимуть нічого про Чорнобиль, то їм ніколи не зрозуміти цей людській біль. Чорнобильська трагедія забрала життя десятків тисяч людей, завдала шкоди здоров'ю десяткам мільйонів. Її наслідки ще відчують на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Жодна статистика не скаже скільки людських доль понівечено Чорнобильським смерчем, скільки ще ліквідаторів дотліває по різних лікарнях, скільки їх уже відійшло у вічність…

Чорнобиль закутий колючим парканом
Чорнобиль... згадаємо знову і знову
Це місце, окутане темним туманом -
Це пустка одвічна - Чорнобильська зона.





У пам’яті українського народу - це день чорнобильського лиха, болю, суму, пересторог, забути його чи викреслити із пам’яті нації - неможливо.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.




Пропонуєм вашій увазі книги по даній тематиці







Бар’яхтар В.Г. Радіація. Що ми про неї знаємо? [Текст] / В.Г.Бар’яхтар, В.І.Стрижак, В.О.Поярков. – К. : Наук. думка, 1991. – 32 с. – (Серія «Чорнобиль»).

В брошурі дано основні поняття про явище радіоактивності, вимірювання радіації, атомну енергетику як джерело радіації. Наведено дані про становище в районах, що потерпіли від аварії на ЧАЕС. Розглянуто якісну оцінку впливу чорнобильської радіації на людину.




Вірина Л.А. Тієї вогняної ночі: Чорнобильська оповідь [Текст] / Л.А.Вірина; [післяслово В.Бердова]. – К. : Молодь, 1989. – 192 с. – (фотоіл.).

За подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС начальникові чати воєнізованої пожежної частини №2 лейтенантові Володимиру Правику, про якого розповідається в цій книжці, посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.




Гейл Р.П. Останнє попередження: Спадщина Чорнобиля : документальна повість [пер.з англ.. В.Романця; післямова Д.Гродзінського] / Роберт Гейл, Томас Гаузер. – К. : Молодь, 1989. – 160 с.

Документальна повість відомого американського профессора Р.П.Гейла, написана у співавторстві з адвокатом Т.Гаузером, присвячена ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і особистій участі вченого у лікуванні потерпілих.


Мужність і біль Чорнобиля: повість-хроніка. Поеми. Вірші/ худ.оформл. О.Є.Кононова.- К.: Молодь, 1988.- 144 с.: фотоіл.
[Ця книга - данина пам'яті загиблих, вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні ЧАЕС. ]



Скляров В.Ф. Завтра был Чернобыль : [документальная повесть] / В.Ф.Скляров. – К. : Освіта : Велес, 1991. – 240 с.

Ще одна книга про Чорнобиль. Пише її людина, яка провела найнебезпечніші дні у тієї межі, яка могла стати фатальною. Пише професіонал, міністр.

Висновок автора про збитковість АЕС, підкріплений разючими фактами, охолодить багато гарячих голів завзятих захисників плутонієвого виробництва та атомної бомби.




Солдаты Чернобыля [Сб. статей] / Сост. В.Г. Шкода. – М. : Воениздат, 1989. – 159 с.

В сборник вошли очерки и стихи о мужестве и героизме советских воинов, о тех, кто первым принял на себя смертельное дыхание реактора. Эта книга о верности воинскому долгу, о кровной связи армии и народа, что с особой силой проявилась во время ликвидации последствий аварии на Чернобыльской АЭС.





Иллеш А.В. Катастрофа / А.В. Иллеш. – М. : Известия, 1989. – 160 с. – ил.

В книгу вошли очерки, репортажи, беседы о наиболее сложных и острых проблемах нашей жизни. Это материалы о чернобыльской аварии с самого первого момента до постройки саркофага, беседы с медиками.







Возняк В.Я. Чернобыль: события и уроки. Вопросы и ответы / Возняк В.Я., Коваленко А.П., троицкий С.Н. – М. : Политиздат, 1989. – 278 с. – ил.


У довіднику розміщена інформація з питань, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. В основу відповідей викладені висновки Урядової комісії, розслідування причини аварії і організацію роботи по ліквідації її наслідків, а також доповідь радянської сторони на нараді експертів МАГАТЕ.


Лябах Микола. Ймення зорі Чорнобиль [фотоальбом] / Микола Лябах– Чорнобиль : Чорнобильінтерінформ, 1996. – 233 с.

У фотоальбомі вміщено фотографії, які були зроблені відразу за квітневим вибухом, і після, в часи ліквідації наслідків аварії. Документальна книга розкриває

найстрашнішу правду про Чорнобиль.




Даєн Л.А. Чорнобиль – трава гірка [документальна повість] / Л.А.Даєн; худож. оформл. Ю.С.Ботнара. – К. : Веселка, 1988. – 176 с. : іл.

Документальна повість про Героя Радянського Союзу, начальника воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів – пожежників, які вночі 26 квітня 1986 року першими вийшли на поєдинок з вогняною стихією і погасили пожежу на станції.







Драч І.Ф. Вірші та поеми [Авт. передм. І.М.Дзюба] / І.Ф.Драч. – К. : Дніпро, 1991. – 213 с. – (Шкільна біб-ка).

До книги увійшли кращі твори відомого українського поета, зокрема, поема «Чорнобильська мадонна». У своєму творі автор показав всі страшні наслідки чорнобильської катастрофи, розповідає про перших ліквідаторів аварії, про те, чим платить людство за накоєні гріхи .

Іван Драч в поемі викриває й те, що від людей спочатку хотіли приховати, що сталося на ЧАЕС: «Прошу єдине — бодай не брешіть». Ставляться запитання без відповіді: як врятуватися від подальшого розповсюдження радіації, зберегти від зараження «рукотворне Київське море чи бодай Десну зачаровану, з якої Київ п’є воду»?



Медведев Г.У. Чернобыльская тетрадь [докум. повесть] / Г.У.Медведев. – К. : Дніпро, 1990. – 165 с. – (Серія «Романи і повісті»)


«Чорнобильський зошит» Г.У.Медведєва – компетентна і безстрашно-правдива розповідь про трагедію, яка продовжує хвилювати мільйони людей. Автор – фахівець-атомник, який працював на Чорнобильській АЕС і добре знає її, особисто знайомий з усіма основними учасниками подій. Центральне місце в повісті – опис подій в Чорнобилі в трагічні дні квітня і травня 1986 року. Автор показує поведінку і роль численних учасників драми, живих, реальних людей з їх недоліками і перевагами, сумнівами і слабкістю, помилками і героїзмом.






Олійник Б.І. Шлях : [вірші та поеми] / Борис Олійник. – К. : Наук.думка, 1995. – 430 с.


До збірки увійшла поема «Сім», яка присвячена пам'яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю Віктора Кібенока, Миколи Вашука, Василя Ігнатенка, Миколи Титенока, Володимира Тишури, Володимира Правика та кінорежисера Володимира Шевченка, який знімав фільм про спробу людей протистояти стихії . Завдяки Борису Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських поді
Герої роману – велика родина Мировичів: старший брат Олександр - академік, який проектував реактор; молодший Микола, оператор цього ж реактора, що гине у мить вибуху; Григорій - пожежник, який, кидаючись вгамувати вогненну стихію реактора, дістає смертельну дозу




Яворівський В.О. Марія з полином у кінці століття [Текст] : роман. - К. : Дніпро, 1987. - 191 с.

Герої роману – велика родина Мировичів: старший брат Олександр - академік, який проектував реактор; молодший Микола, оператор цього ж реактора, що гине у мить вибуху; Григорій - пожежник, який, кидаючись вгамувати вогненну стихію реактора, дістає смертельну дозу опромінення; сестра Дарка, яка виводить із небезпечної зони чужих дітей; брат Федір - він, щоб урятувати від смерті брата, віддає йому свій кістковий мозок






Щербак Ю.М. Чорнобиль [Текст] : Документальна повість. - К. : Дніпро, 1989. - 223 с. - (Серія «Романи та повісті» №1).

Герої повісті відомого українського письменника – реальні люди: пожежники, вчені, робітники, лікарі, військовослужбовці. Звела, об'єднала цих, досі не знайомих людей, подія, що приголомшила світ: аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу.

Немає коментарів:

Дописати коментар